Szaktudásának exportjára készül a NÚSZ

Koszovó közlekedési rendszerének fejlesztése volt a témája annak a tárgyalássorozatnak, amely július közepén zajlott Pristinában az ország kormányát képviselő miniszterek és társaságunk szakértői delegációja között.

Közel két évvel ezelőtt kezdődtek az egyeztetések Magyarország és Koszovó kormánya között egy olyan együttműködési keretrendszer kialakításáról, amely a délkelet-európai ország infrastruktúrája mellett (intelligens közlekedési rendszer fejlesztése, közlekedésbiztonsági pilot-projekt) a szennyvízgazdálkodás, mezőgazdaság és vízgazdálkodás fejlesztését célozza. Az együttműködés gazdasági alapját többek között egy 2016 decemberében aláírt, 62 millió eurós kötött segélyhitelről szóló megállapodás képezi, amelynek értelmében Magyarország nulla százalékos kamatozású hitelt biztosít Koszovó számára, hogy magyar vállalati részvétellel hajtsanak végre beruházásokat a felsorolt területeken.

A két ország között zajló egyeztetések korai fázisában felmerült, hogy a közös munkát, illetve a kötött segélyhitel programot Koszovó közlekedési rendszerének további fejlesztésére (autópálya-ellenőrzési és közlekedésbiztonsági megoldások alkalmazása) is érdemes lenne kiterjeszteni. A lehetséges fejlesztési irányok ismertetése céljából a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. (NÚSZ) delegációja július 10. és 12. között Koszovóba látogatott. A téma fontosságát jól érzékelteti, hogy koszovói részről a kormány több tagja, Pal Lekaj infrastruktúráért, Bedri Hamza pénzügyért, Besim Beqaj innovációért és Dhurata Hoxha EU integrációért felelős miniszterek vettek részt a megbeszéléseken, amelyeken a NÚSZ Zrt.-t Kruchina Vince vezérigazgató-helyettes és Varga Zoltán nemzetközi kapcsolatok igazgató képviselte. A tárgyalássorozat megszervezése és kiváló időzítése a koszovói magyar diplomáciai misszió, azon belül is Márkusz László nagykövet úr érdeme, aki elkötelezett híve és motorja a magyar-koszovói gazdasági együttműködés továbbfejlesztésének.

A NÚSZ delegáltjai által ismertetett elképzelések szerint a magyar vállalatok részvételével és beruházásaival megvalósuló együttműködés öt területet érintene:

  • tengelysúly-mérő rendszer kiépítése;
  • komplex közlekedésbiztonsági rendszer kiépítése;
  • mobil adatgyűjtési egységek felállítása és munkájuk megszervezése;
  • közlekedési információs rendszer kiépítése változtatható jelzésképű kijelzők felhasználásával;
  • valós idejű járműkövetési és utastájékoztató rendszerek kiépítése elsősorban a belföldi közösségi buszközlekedés támogatásához.

A tárgyalások sikerrel zárultak. A felek által elfogadott terv alapján – a 2016 végén aláírt megállapodáshoz hasonlóan – a felsorolt projektekkel kapcsolatos beruházások előkészítésére Magyarország (az EXIM Bank útján) előreláthatólag 5 millió eurós keretet (kötött segélyhitel) biztosít.

A látogatást követően került sor a koszovói Nemzeti Befektetési Bizottság ülésére, amelyen meghatározták a magyar kötött segélyhitel felhasználásának projektjeit, illetve azok ütemezését. A továbblépéshez először a testület jóváhagyására van szükség, ennek birtokában kezdődhet meg az egyes projektek műszaki és technikai részleteinek kidolgozása, illetve az ajánlattételi dokumentációk összeállítása.